ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Ε.Σ.Ο.Ε.
Πρώτος πρόεδρος του Ε.Σ.Ο.Ε. εξελέγη ο Κυριάκος Μαρκοστάμος που παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2001. Την περίοδο 2001 έως 2004 πρόεδρος διετέλεσε ο Παναγιώτης Καρβελάς. Από το τέλος του 2004 έως τις αρχές του 2011 πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Κόκκας. Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Παραδείσης έως το 2013. Στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρεία η Άννα Παπαδογεωργάκη-Αναγνώστου έως τον Απρίλο του 2019, όπου και ανέλαβε ο σημερινός πρόεδρος Ανδρέας Καραμούζος.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Ε.Σ.Ο.Ε.
Ομιλία του ιδρυτή και επίτιμου Προέδρου του Ε.Σ.Ο.Ε. Κυριάκου Μαρκοστάμου στο 1ο Επαγγελματικό Συνέδριο Ορθοδοντικής το 2003.
"Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πέρασαν ,σχεδόν 2 χρόνια, από τότε που αποχωρήσαμε - με τον αγαπητό φίλο καθηγητή Θανάση Αθανασίου – από την ενεργό δράση του Σωματείου μας.
Ειλικρινά τα δύο αυτά χρόνια μου φάνηκαν σαν ένας αιώνας….σαν ένα βαθύ όνειρο…ίσως και γιατί μου συνέβηκαν τόσα πολλά και ποικίλα στη προσωπική ζωή μου. Ευχαριστώ το Πρόεδρο και όλο το Δ.Σ. του Ε.Σ.Ο.Ε. για την ευγενή σημερινή πρόσκλησή τους, στην οποία ανταποκρίθηκα με χαρά, ίσως για να ξαναθυμηθώ τα δύσκολα, τα πέτρινα εκείνα χρόνια .Τα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια για να δημιουργηθεί ,να οργανωθεί αλλά και να διατηρηθεί και να δράσει το Σωματείο μας .
Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ κατ’αρχήν (και για πρώτη φορά ) στο Ιστορικό της Ίδρυσης του Σωματείου μας.
Θεωρώ ελάχιστο φόρο τιμής να ξεκινήσω την αναφορά μου από το πρωτεργάτη της Ορθοδοντικής Ειδικότητας στην Ευρώπη τον Καθηγητή MichelChateau.Ο Michel Chateau Ελληνιστής (γνώστης των αρχαίων Ελληνικών) και φιλέλληνας. Άτομο χαμηλών τόνων, ευγενέστατο (και λόγω καταγωγής),αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό με πολύ ανήσυχο και εφευρετικό πνεύμα που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη προαγωγή του Ορθοδοντικού Επαγγέλματος. Δημιούργησε το 1969 στο Παρίσι το Ιδιωτικό Κέντρο Ειδίκευσης Ορθοδοντικής με διετές πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης μια και οι ιθύνοντες - (όπως μου απεκάλυψε τότε) - κωλυσιεργούσαν στη δημιουργία της Ορθοδοντικής Ειδικότητας :Το κέντρο αυτό το θεώρησε σα μοχλό πίεσης . Στη Σχολή του μεταξύ των άλλων δίδαξαν οι Claude Theuveny Alain Fontenelle και Henry Petit. Το κέντρο αυτό απετέλεσε το βασικό ερέθισμα για την εν συνεχεία δημιουργία της επίσημης ειδικότητας στη Γαλλία και αργότερα στην υπόλοιπη Δ. Ευρώπη. Το ανήσυχο πνεύμα του καθηγητή Michel Chateau από πολύ νωρίς είχε αισθανθεί την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Επαγγελματικού Συλλόγου. Έτσι από το 1960 προχωρεί στην ίδρυση ενός άτυπου Επ. Συλλόγου στο Παρίσι τον οποίο Σύλλογο προσπαθεί να πλαισιώσει με όλο και περισσότερους Ορθοδοντικούς από όλη τη Γαλλία.
Τη Προεδρία του Σωματείου δεν τη κρατάει για πολύ αλλά τη παραδίδει στο Claude Theuveny που διδάσκει στο Ιδιωτικό του Κέντρο Ορθοδοντικής. Ο Claude Theuveny με τη βοήθεια του M. Chateau επιτυγχάνει την επίσημη αναγνώριση του Επ. Συλλόγου στη Γαλλία με έδρα το Παρίσι και παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Αμέσως μετά από αυτό -το 1974 -τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο καθηγητής Charles Bolender η δράση του οποίου είναι γνωστή για τη συνένωση των Επαγγ. Συλλόγων της Δυτικής Ευρώπης και τη δημιουργία του EFOSA. Πρωτεργάτης όμως αθόρυβος και αποτελεσματικός της ίδρυσης των Επαγγελματικών Συλλόγων στη Γερμανία , Ολλανδία Ιταλία, Βέλγιο και Ιρλανδία για να ιδρύσουν στη συνέχεια με τη Γαλλία τον EFOSA είναι ο M.Chateau με κύριο μοχλό αλλά και άξιο στυλοβάτη στη συνέχεια το Bolender. O καθηγητής Chateau κατά τη 10ετία 1960-1970 κινητοποιείται στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, και Ελβετία κυρίως μέσω του Club de Morphologie Faciale στο οποίο είναι μαζί με τον καθηγητή Jean Delaireιδρυτικά μέλη, και ενεργοποιεί τους επιστημονικούς εκπροσώπους των χωρών αυτών στα επαγγελματικά προβλήματα . Έτσι, στη συνέχεια, το έργο του Bo lender γίνεται ευκολότερο γιατί βρήκε γόνιμο έδαφος. Βασικά στη δεκαετία 1980-1990 το σκεπτικό του Bolender ήταν η δημιουργία Επ. Συλλόγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η ένωσή τους σε ένα δυνατό Επαγγελματικό Σωματείο τον (EFOSA) για την από ισχύος κατοχύρωση της Ορθοδοντικής Ειδικότητας αφ’ενός και την σταδιακή επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων της ειδικότητάς μας αφ’ετέρου. Βέβαια υπήρχαν αρκετές δυσκολίες τότε μεταξύ των οποίων το ότι στις περισσότερες χώρες δεν είχε επισημοποιηθεί η ειδικότητα της Ορθοδοντικής. Ο καθηγητής Bolender πίστευε και δικαιολογημένα ότι έπρεπε να προχωρήσει η εγγραφή στον EFOSA όλο και περισσοτέρων χωρών αρκεί ο Επ. Σύλλογός τους να περιλαμβάνει μόνο Ειδικούς Ορθοδοντικούς. Έτσι θα εδημιουργήτο ένας μοχλός πίεσης στα κράτη μέλη για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης της ειδικότητας στις χώρες τους. Στην αρχική ομάδα του EFOSA ήταν Γαλλία , Γερμανία, Ολλανδία , Βέλγιο , Ιρλανδία για να προστεθούν στη συνέχεια η Ελλάδα και η Ιταλία .
Τώρα πως έγινε αυτή η προσθήκη της Ελλάδος ; Λόγω της μακροχρόνιας παραμονής μου στο Παρίσι και των εν συνεχεία συχνών μεταβάσεών μου (3 φορές το χρόνο) στο Πανεπιστήμιο Paris 5 και στα Γαλλικά Ορθοδοντικά Συνέδρια , ήμουν κοινωνός όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Έτσι, δεν ήταν δύσκολο να μου δοθεί η ευκαιρία για την ίδρυση του ΕΣΟΕ , δεδομένου ότι αφ’ενός γνώριζα όλες τις προϋποθέσεις που έπρεπε να έχει ο Επαγγελματικός αυτός Σύλλογος αφ’ετέρου είχα τα διεθνή ερεθίσματα . Άρχισα λοιπόν τις επαφές στην Ελλάδα με φίλους συναδέλφους οι οποίες στην αρχή ήταν ενθαρρυντικές, ενθουσιώδεις θα έλεγα . Στη συνέχεια η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολη . Μιλάμε όμως για το 1989 που ανήκει στα πέτρινα χρόνια τoυ Ορθοδοντικού Επαγγέλματος στην Ελλάδα και που κανείς δεν ήθελε όχι μόνο να ακούσει για τέτοιο Σύλλογο- Σωματείο αλλά ούτε πίστευε ότι μπορούσε να γίνει και μάλιστα να σταθεί στα πόδια του.
Έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η συμμετοχή με υπογραφή των πρώτων 22 ιδρυτικών μελών για τη δημιουργία του ΕΣΟΕ τα ονόματα των οποίων αξίζει να αναφέρουμε :
1. Μαρκοστάμος-Κ, 2.Τουτουτζάκης-Ν., 3.Κυριακόπουλος Π., 4.Κεχαγιάς Σπ., 5. Ξενιώτου.-Βουτσινά Α., 6.Δαγκαλάκης Ε., 7.Κατσιλιέρης Γ.-, 8.Τσάλτας Γ., 9. Παπαδόπουλος Ανδρ., 10.Μεγκουσίδης Ιωάν., 11. Τρομάρας.Β., 12Καναβάκης Μ., 13. Ηλιάδου Μαρία ., 14.Δρόση Χαρ., 15.Καρδάσης Στέργιος., 16.Μάνος Φώτης, 17. Καπακιάν Πωλ, 18. Παπαβασιλείου Χρ., 19.Καρακουσόγλου Στεφ., 20. ΜαρινάκηςΣταθ., 21.Φαρμάκης Αθ. και 22. Δημόπουλος Αντ.
Στις αρχές του 1990 ορίσθηκε επίσημα προσωρινό Δ. Συμβούλιο . Το προσωρινό Δ.Σ. αποτελείτο από τους : Κ. Μαρκοστάμο – πρόεδρο, Ν.Τουτουντζάκη - Αντ/πρόεδρο, Π. Κυριακόπουλο- Γ.Γραμματέα, Σ. Κεχαγιά - Ταμία και μέλη: Α. Ξενιώτου – Αθ. Φαρμάκη και Ι. Μεγκουσίδη
Το καταστατικό του Σωματείου που περιελάμβανε 30 άρθρα εγκρίθηκε στις 11-11-1990 ομόφωνα από όλα τα ιδρυτικά μέλη. Στη συνέχεια ,το 1992 εγκρίθηκε και από το αρμόδιο δικαστήριο το καταστατικό και ενεγράφη ο Σύλλογός μας στα βιβλία ανεγνωρισμένων Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Εντός εξαμήνου από την έγκριση του Σωματείου μας έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου (μη προσωρινού) Δ. Σ. . Οι εκλογές έγιναν στις 28 Μαρτίου 1993 . Εξελέγησαν για την Ελεγκτική Επιτροπή: Ε.Δαγκαλάκης πρόεδρος και Στέργιος Καρδάσης μέλος. Για το Δ.Σ.: 1. Μαρκοστάμος Κ. – Πρόεδρος, 2. Τουτουντζάκης Ν., Αντ/πρόεδρος, 3. Κυριακόπουλος Π.- Γ. Γραμμ., 4. Καρβελάς Π ., Ταμίας και μέλη: 5. Ξενιώτου Άννα 6. Κεχαγιάς Σπύρος 7. Αλεξανδρόπουλος Ευάγγελος.
Αμέσως μετά την επίσημη έγκριση , από το Πρωτοδικείο, ο ΕΣΟΕ έγινε δεκτός σαν ισότιμο (τακτικό) μέλος στον EFOSA. Για να γίνει βέβαια η άμεση αυτή εγγραφή είχε προηγηθεί κατάλληλη προεργασία με προέχουσα την από το 1989 συνεχή συμμετοχή μου στις ετήσιες συνεδριάσεις του EFOSA (χωρίς δικαίωμα ψήφου).
Αλλά ας αναφερθώ συνοπτικά στη δράση του EFOSA : Μέχρι το 1995 εστιάζεται κυρίως στη συσπείρωση και την εγγραφή νέων Συλλόγων, μελών , και για το σκοπό αυτό εξέδωσε το 1995 Ευρωπαϊκό οδηγό Ορθοδοντικών που είναι μέλη στους τοπικούς Επαγγελματικούς Συλλόγους. Στις Αρχές του 1996 μετά από προσπάθειες του Καθηγητή Van Der Linden και της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Εταιρείας για τη δημιουργία νέου Ευρωπαϊκού Επαγγελματικού Φορέα έγιναν συσκέψεις στον EFOSA και δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας υπό τη καθοδήγηση του Van Der Linden. Έτσι έγινε αλλαγή του καταστατικού του EFOSA και αποκλείσθηκαν οι χώρες που δεν είχαν επίσημη ειδικότητα Ορθοδοντικής όπως π.χ. το Βέλγιο και Ιταλία αλλά τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν ως επίκουρα μέλη . Στη συνάντηση του Brighton (1 Ιουλίου 1996) αποφασίσθηκε ομόφωνα η διεύρυνση τουEFOSA με χώρες της Ε. Ένωσης στις οποίες υπάρχει ανεγνωρισμένη ειδικότητα της Ορθοδοντικής και υπάρχουν Σύλλογοι που έχουν Ειδικούς Ορθοδοντικούς ως μέλη. Τέτοιες χώρες ήταν τότε : Δανία – Γαλλία –Γερμανία-Ολλανδία - Σουηδία και Ελλάδα Στις συναντήσεις στο Άμστερνταμ (1/7/96) και στη Κοπεγχάγη (14/12/96) δυστυχώς δεν εκλήθη κανένας εκπρόσωπος από την Ελλάδα λόγω εμφυλιοπολεμικής κατάστασης μεταξύ των Συλλόγων μας. Ο ΕΣΟΕ έκανε αμέσως έγγραφη παρέμβαση παρουσιάζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που επιβεβαίωναν ότι είναι το μοναδικό Επαγγελματικό Σωματείο στη χώρα μας με μέλη μόνο ειδικούς Ορθοδοντικούς και χωρίς αλλαγές στο καταστατικό του ή στο όνομά του. Ταυτόχρονα μεγάλη ήταν η συμβολή της Ορθ. Ετ. Ελλάδος η οποία με επιστολή της στην επιτροπή Van Der Linden πρότεινε τον ΕΣΟΕ ως μόνο εκπρόσωπο των Ορθοδοντικών της Ελλάδος στον EFOSA. Έτσι ορισμένες προσπάθειες για τη μη συμμετοχή του Σωματείου μας στον ΕFOSA απέτυχαν.
Εδώ θα πρέπει με πολλά ευχαριστώ να τονίσω την αγωνιστικότητα και μεγάλη συμπαράσταση του Προέδρου της Ορθοδοντικής Ε. Ε. καθηγητή Α. ΑΘΑΝΑΣΊΟΥ. Άλλωστε είναι ο Σύλλογος που μας έχει (από την αρχή της ίδρυσής μας ) αναγνωρίσει και δεν επιλαμβάνεται Επαγγελματικών Ορθοδοντικών θεμάτων μόνος του αλλά πάντα υπό την αιγίδα του Σωματείου μας. Αμέσως μετά , τα ίδια ισχύουν και για την Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με πρόεδρο τον Καθηγητή κ. Κολοκυθά τον οποίο και ευχαριστώ διότι στα Επαγγελματικά θέματα πάντα είχαμε τη μεγάλη βοήθειά του. Τέλος, πολλά ευχαριστώ οφείλουμε στο Πρόεδρο του ΟΣΑ κ Αλεξίου ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια της θητείας του μας στηρίζει και βοηθά στο να επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματά μας. Αλλά βασικά είναι ο πρώτος και ο μόνος από τους Οδ/κούς Συλλόγους της χώρας που μας έχει αναγνωρίσει εδώ και 5 χρόνια .
Θα ήθελα να συγχαρώ το νέο Δ. Σ. του Σωματείου μας για την εργατικότητα και το ζήλο με τον οποίο επιλαμβάνεται τους νέους στόχους που έχει χαράξει . Βέβαια το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να επαγρυπνεί για την εδραίωση των στόχων που μέχρι τώρα έχουμε επιτύχει. Εύχομαι λοιπόν συνεχή δουλειά και κουράγιο για την ευόδωση αυτών των στόχων στα χρόνια που έρχονται . ΤΕΛΟΣ πριν κλείσω θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που βοήθησαν το Σωματείο μας στα πρώτα δύσκολα χρόνια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα . Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα δύο πρώτα Διοικητικά Συμβούλια και στα 22 Ιδρυτικά μέλη . Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω ιδιαίτερα , από το πρώτο (προσωρινό) Διοικητικό Συμβούλιο τους συναδέλφους Τουτουτζάκη, Κυριακόπουλο και Κεχαγιά για τη μεγάλη βοήθειά τους .
Σας Ευχαριστώ ."
Χαιρετισμός του ιδρυτή του Ε.Σ.Ο.Ε. Κυριάκου Μαρκοστάμου στην ανακήρυξή του ως επίτιμου Προέδρου του Ε.Σ.Ο.Ε.(9/05/2004)
"Ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε. Σ. Ο. Ε. και όλους τους συναδέλφους για τη μεγάλη τιμή να γίνω Επίτιμος Πρόεδρος στο Σωματείο που τόσο δούλεψα και αγάπησα αλλά και υπέφερα για να δημιουργηθεί.
Η συγκίνησή μου είναι ανείπωτη.......
Σας ευχαριστώ γι αυτή τη τιμή, γιατί είναι το Σωματείο για το οποίο από το 1989 μέχρι πριν 3 χρόνια έδινα τα πάντα. Ιδιαίτερα τα πρώτα 5 χρόνια - τα πλέον αντιδραστικά και δύσκολα στο εσωτερικό - όπου είχαμε την υποστήριξη μόνο από το εξωτερικό και ιδιαίτερα των Γάλλων φίλων μας.
Δεν θα σας κουράσω όμως σήμερα με πράγματα που με αφορούν και που όλοι ίσως λίγο πολύ γνωρίζετε.
Είμαι βαθιά συγκινημένος και ικανοποιημένος. Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Αυτός ο τίτλος όμως με ενεργοποιεί ώστε να βοηθήσω ακόμη περισσότερο για να εκτελέσει –ο Σύλλογός μας – ακόμη πιο δυναμικά τα επαγγελματικά καθήκοντά του στη κατοχύρωση των συναδέλφων.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προέλθει πρέπει να ξέρει ότι η συμπαράστασή μου θα είναι συνεχής, αρκεί να δουλεύει σε έντονους ρυθμούς. Θα πρέπει να ξέρει ότι ο Ε.Σ.Ο.Ε. δεν θα αφήσει να του ξεφύγει κανένα επαγγελματικό πρόβλημα. και δεν θα δώσουμε λαβες σε κανένα Επιστημονικό Ορθοδοντικό Σύλλογο να διαχειριστεί Επαγγελματικά θέματα.
Αντίθετα μάλιστα όπως είναι γνωστό τα μέλη μας συμβάλλουν στη ποιοτική αναβάθμιση των επιστημονικών Ορθοδοντικών Συλλόγων βοηθώντας τους (με τη συμμετοχή τους) σαν απλά μέλη των Συλλόγων αυτών. Έτσι λοιπόν και οι Επιστημονικοί Ορθοδοντικοί Σύλλογοι θα πρέπει αφενός να προτρέπουν τα μέλη τους να βοηθούν τον Ε.Σ.Ο.Ε. για την καλύτερη επιτυχία στα Επαγγελματικά θέματα και αφετέρου να εγγράφονται όλοι στο μοναδικό Επαγγελματικό Σύλλογο."